Editorial

Noul nostru prieten – Dr. Mircea Bălănescu

Vreau să încep prin a vă aminti că nu pot să tac! Nu tac atunci când văd, simt sau suport o nedreptate, nu tac nici când consider că cineva merită apreciere, nominalizare sau cuvinte de laudă. Pentru că așa mi se pare just – să vorbesc când simt că am ceva de spus. Până la urmă pentru asta a dat Dumneze cuvântul, nu?

Știți cu toții (cei care citesc acest site și cei care mă cunosc personal) că în ceea ce privește sistemul medical din România am avut multe de spus și scris. Și am scris… și am zis… slavă Domnului. Și din păcate, tot ce am publicat până acum era durere, bătaie de joc, suferință, nepăsare și lucru făcut prost.

A venit momentul să va povestesc o întâmplare recentă care mi-a demostrat a mia oară că Omul sfințeste locul!

Având dese probleme din sfera ORL cu cel mic, varii răceli, tratamente încercate (alopate, homeopate, băbești, anitibiotice etc) am decis că era momentul unui consult de specialitate. Nu săriți! Fusesem deja la un control, dar să-mi fie cu iertare – o oglindă sub nas și o hârtie de consimțământ că îmi asum întreaga răspundere din timpul operației, astea nu mi se par concludente. Oglindă am și eu acasă, polipii știam și eu că sunt acolo, de sforâit îl auzeam și eu… Dar de aici până la a ne simți ca la service – “scoatem, doamnă!”  este cale lungă. Da, scoatem, corect! Dar e musai? Sau se poate trata?

După o astfel de experiență din sfera mea personală de “Mămică, noi medici specialiști mai avem?!” am decis să mai încercăm. De data asta, m-am dus cu lecția învățată – vreau să știu tot: trebuie? Când? Cum? Ce anestezie? Ce analize? Ce riscuri?

Sigur! Știu, știu! Pentru o operație de polipi m-am agitat așa?! Da! De ce? Pentru că după o anestezie parțială greșită (dublată de intubare și una totală peste) soțul meu era anunțat acum 6 ani că eu nu mă mai trezesc. Eu scriu acum, deci nu m-am conformat deciziei medicilor de atunci. Și, pentru că, la o simplă căutare pe Google – “operație de polipi copii” – veți găsi cele 3 cazuri din România ultimilor 5 ani – copii care nu s-au mai trezit din anestezia oferită pentru operația de polipi. Știu, am citit explicațiile lor – complicații, boli pe care părinții nu le știau. Noi, părinții, nu avem cum să verificăm nimic acasă, nu există un glob de sticlă pe care să-l consultăm înainte.

Așa ca DA! Am vrut să știu tot!

Și de data asta am întâlnit un OM! Am ajuns în cabinetul dl. Dr Mircea Bălănescu.

http://www.drbalanescumircea.ro

Dacă eram în locul dumnealui, nu știu, zău, cum rezistam la tirul de întrebări pe care l-am avut, să  nu mai vorbim de disperarea care mi se simțea în gas, ochi și atitudine. Cu calm, cu o stăpânire exemplară, care mi-a fost dovadă că acest medic știe ce face, în urma unui control amănunțit (fără nicio ogindă în peisaj) ne-a spus clar și răspicat ”Este nevoie de operația de polipi.”. Nu mi-a dat să semnez nimic, nu a scos hârtia să ne programeze! Ne-a lăsat să luăm singuri decizia.

Am un simț aparte. Și când nu l-am luat în considerare, mi s-a demonstrat că am greșit. Simt oamenii din gesturi, privire și voce. Nu cred că datorită cursurilor de NLP, deși m-au ajutat și ele. Am spus da, mergem înainte cu dvs… pentru că am fost convinsă că medicul din fața mea știe ce face. M-am surprins pe mine însămi. Eu… cea care are nevoie de studii după, de analize, de deciziii argumentate.

Și am cerut toate detaliile, vrând să știu tot despre anestezia toală care urma. I-am adresat dr Mircea Bălănescu toate întrebările pe care le-am simțit necesare, i-am împărtășit toate temerile referitoare la întreg procesul. Timp de 1 oră, acest OM a știu să-mi răspundă la orice am întrebat, fără ezitări, fără nelămuriri, fără termeni medicali dubioși, fără priviri în stânga / dreaptă. M-a privit în ochi și mi-a spus că trebuie operat, vegetațiile se duceau spre ureche, mi-a spus ce analize să facem înainte și ne-a programat după ce a avut acordul nostru. După ce am primit rezultatul analizelor, l-am sunat și da, mi-a răspuns și m-a ascultat să-i citesc din fișă tot.

În ziua operației, care a avut loc la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu București, acolo unde dl dr Bălănescu este șef de secție ORL – m-am simțit un om tratat cu bun simț, cu responsabilitate, cu interes față de pacient.

Salonul în care am stat cu cel mic arată într-un fel demn de spital de copii – curățenie lună, lenjerie albă imaculată (deși copiii sângerează după operație, nu era niciun semn), televizor Smart cu toate programele de desene animate. Personalul este de excepție și el – medic anestezist, asistente grijulii, interesate de comfortul nostru fizic și psihic, atente să explice mamei procedurile exacte, dar și deshise și vesele în fața copilului.

Dl. Dr. Bălănescu a venit la noi înainte de operație și după de 2 ori. A vorbit deschis, cu aceeași stăpânire de sine izvorâtă din conștientizarea exercitării actului medical cu responsabilitate. Mi-a spus că pentru comfortul psihic al copilului, pe dumnealui nu îl va vedea în sală. Am înțeles apoi ce a vrut să spună – cel mic a refuzat să o mai privească pe dna dr anestezist „mi-a pus o mască urât mirositoare pe năsuc!”, dar pe dl dr (care a intrat în operație când copilul era deja anesteziat) îl numește “prietenul meu”.

Să vă spun că la 09.00 a avut loc operația și la 14.00 eram acasă (locuim la 60 km de București), că nu am avut nici cea mai mică problemă ulterior (nu a sângerat, nu a vărsat, nu a avut febră)?

Da, știu ce vă gândiți! Depinde de la caz la caz. Așa este, corect!. Dar febra este dată și de infecție necurățată corect, vărsăturile sunt cauzate și de sânge neaspirat corect. Și ordinea și disciplina din secția de ORL este și rezultatul unui manageriat corect și responsabil.

Am scris mult, știu! V-am avertizat de la început – nu pot să tac. Și nu sunt cârcotașă, sunt un om corect, justițiar, care nu suportă minciuna, prefăcătoria și măștile. Am scris când mi-am pierdut oameni dragi în spitalele din România. Știți că nu scriu pentru laude sau din interes. Noi am bifat acest pas din viața celui mic cu un 10 cu felicitări. Am scris pentru cei care vor căuta asemeni mie “informații operații polipi copii”. Cu cea mai mare încredere / respect / recunoștință îl recomandăm pe  noul prieten al lui Victor  și al nostru – dl dr. Mircea Bălănescu.

11271987_10153021896562746_1015289818_n

You may also like...

8 Comments

 1. Dumitriu Florin-Constantin says:

  AM FOST IN TRATAMENT SI OPERATIE ACUM MAI BINE DE 29 DE ANI LA ACEST OM DEOSEBIT. AM RAMAS PRIETENI DE ATUNCI SI TIN LA EL LA FEL CA LA UN FRATE. DUPA PAREREA MEA, MIRCEA ESTE O BINEFACERE, O MINUNE PENTRU ACEASTA TARA SI MEDICINA ROMANEASCA CEA MAI DE TOP.

 2. Andreea E says:

  Va pot impartasii sentimentele. Aceleasi. Exact la fel. Parca eu as fi scris. Mi-am operat baiatul de 2,9 ani la domnul doctul acum 3-4 saptamani. A fost exemplar. Nu am cuvinte.

 3. gabi ionescu says:

  sa ne traiesti, draga domnule doctor! ai ramas asa cum te stiu, iubitor de oameni si devotat meseriei!
  deie Domnul sa poti face in continuare minuni cu micutii nostri, fie ei copii sau nepoti!
  Multumim ca existi!

 4. RINCIOG Diana says:

  M-a emotionat nespus aceasta confesiune a Andrei Ilie, in calitate de mamica. Cinste unui asemenea medic. Am avut norocul sa cunosc si eu un astfel de Om, astazi prieten, in persoana Dnei dr. Daniela Terchila, care mi-a operat fata de aspendicita in regim de urgenta, la spitalul de copii din Ploiesti. Cita vreme mai exista astfel de profesionisti, speranta nu e pierduta…

 5. Raluca says:

  Stiu ca oficial si moral, nu suntem datori cu nimic intr-un spital de stat, dar “cutuma sociala” impune o rasplata, de cele mai multe ori financiara. Cum ai procedat? Si eu l-am lasat pe baietelul meu cu polipii nescosi de (prea) mult timp si sunt convinsa 100% ca trebuie sa fac asta pentru el. Este efectiv un chin pentru el.

  1. copiiph says:

   Eu zic sa mergi cu inima deschisa catre acest medic deosebit care stie sa redea sanatatea copiilor si linistea parintilor! O sa vezi ca nu degeaba am scris acest articol, dl dr este ALTCEVA!

 6. Maria says:

  Azi,ptr copilul meu ne.a venit in ajutor acest om cu suflet mare un domn prezentabil si cu o stima imensa fata de noi si de copilul meu Stefania operata de d.l dr MIRCEA BALANESCU …SA NE TRAITI SI SUNTETI O

  1. Maria, as putes sa te contactez in privat ptr mai multe detalii. In august, pe 10 urmeaza sa-l operez pe baiatul meu de 4 ani si as vrea sa-ti cer cateva sfaturi. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *