Editorial

Errare humanum est sau lasati copiii sa greseasca

De ceva vreme mi’a incoltit o idee pe care vreau sa o impartasesc cu voi. Ideea are legatura cu sistemul de educatie din Romania si mai ales cu modul in care sistemul iti permite sau nu anumite lucruri. La ce fac referire ?

Simplu. Intr’o zi incercam sa’l fac pe cel mic sa inteleaga ceva nou, explicam si din nou explicam, iar el incerca si iar incerca sa finalizeze ce tocmai ii explicasem. Ca orice copil a avut nevoie de mai multe incercari pana a reusit, in acest timp, eu, care jucam rolul « pedagogului », bineinteles ca mi’am pierdut rabdarea cu fiecare nereusita a celui mic.

Sunt sigur ca si voi ati avut de’a face cu astfel de situatii in « programul » de educare al copiilor vostri. Stand si analizand modul in care m’am comportat cu al meu baiat, am incercat sa compar « patania » mea cu modul in care suntem noi educati in sistemul de educatie de la noi din tara.

Ce anume vreau sa spun ?! Mi’am reprosat ca nu i’am dat voie celui mic sa greseasca. Acelasi lucru pe care il faceau (si, din pacate, o mai fac) profesorii / invatatorii nostri. Nu e o acuzatie, e o constatare. De cate ori nu v’a fost frica sa raspundeti la o intrebare adresata de profesor elevilor in clasa ? De cate ori ati stiut raspunsul si de cate ori, de teama esecului, nu ati ridicat mana sa raspundeti?

A gresi este omeneste si, cred, ca e lucrul pe care ar trebui sa’l facem cunoscut copiilor nostri. Sigur, a persista in eroare e de neiertat, insa a interzice cuiva, fie si unui adult, de a incerca sa greseasca e un lucru care, din pacate, la noi in tara este « institutionalizat » si care ar trebui schimbat.

Imi aduc aminte de cateva experiente cu absolventi de facultate cu care am lucrat si, cu care, in rolul avut la serviciu, a trebuit sa fac anumite cursuri cu aplicare practica. Totul era bine si frumos pana atunci cand, « studentul » trebuia sa decida calea aleasa pentru a rezolva o situatie anume. Raspunsul era stiut de el, dar frica de greseala il facea sa nu actioneze. Timpul a trecut, increderea in sine si in colegi a crescut si acelasi « student » se gaseste in pozitia de a treinui la randui pe noii veniti in companie. Inainte de orice curs le povesteste situatia lui, incercand astfel sa le ofere noilor veniti increderea in sine pe care, din pacate, o pierdem o data intrati in contact cu societatea romaneasca.

In contra exemplu cu studentul roman este studentul din Vest, pe care am avut ocazia sa’l intalnesc si sa observ ca nu e la fel de bine pregatit ca noi dpdv teoretic, dar care, dpdv practic se simte ca o masina occidentala pe langa o masina neaosa.

Pentru ca site-ul nostru se adreseaza copiilor si parintilor inteligenti din judetul nostru, vin cu rugamintea catre voi: « Lasati copiii sa greseasca ! Din greseli vor invata si din greseli vor prinde curajul pe care noi toti il cerem de la ei. »

Si pentru a vedea un exemplu practic, va invit sa vizionati un scurt filmulet. Credeti ca rezultatul acesta ar mai fi aparut daca parintii lor nu le dadeau voie sa greseasca, sa vada ca a impacheta o cutie inseamna de mult ori esec, timp pierdut, nervi?!

Se poate, daca nu esti impiedicat!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *