Editorial

Viciu sau nesimtire – nepasare fata de copii!

copii-fumat-pasiv
Sursa foto: rockefellernews.com

Sunt revoltată iar! 🙂 pentru cine mă cunoaște, știe că asta este o stare pe care mi-o manifest în mod constant în fața lipsei de bun simț, a respectului față de reguli și a încălcării unor drepturi pe care ar trebui să le avem cu toții. Am fost weekend-ul trecut la un restaurant din Ploiești (pentru cine își va manifesta interesul, voi da și numele) să bem un suc, să mâncăm o prăjitură. Toate au fost ok, până când un grup de 4 doamne – trecute de 50 de ani, a luat loc la o masă de lângă noi.

În timp ce consumam ceea ce comandasem am observat (olfactiv) că una dintre doamne și-a aprins o țigară. Am vrut să ne mutăm în partea cealaltă a restaurantului, pentru a nu deranja doamnele. Dar, și acolo erau alți fumători. Deci, am bănuit că zona unde ne aflam era pentru nefumători și am îndrăznit să o rugăm pe doamna respectivă dacă este posibil 15 minute (cât mai stăteam noi cu cel mic) să nu mai fumeze.

Auci!!! Răspunsul doamnei (sincer, ne așteptam să fie unul pozitiv… repet era de vârsta părinților noștri, deci putea avea la rândul dumneaei nepoți…) a fost unul dur ”Nu se poate! Toate suntem fumătoare!” Apoi, s-au ridicat si s-au mutat! Ați spune – ok, atunci! Nu, nu este ok deloc. De ce? pentru că s-au mutat la masa din spatele nostru, nici decum în zona unde fumau alte 4, 5 persoane. Evident că nu am continuat discuția care se anunța una aprinsă, atitudinea doamnei era una supărată. Cum am îndrăznit să le stricăm după amiaza?!

Am întrebat domnișoara care ne servea dacă mai este valabilă legea cu spațiile destinate nefumătorilor… răspunsul a fost unul legislativ- legea X prevede spații împărțite doar dacă localul depășesște ..X m… Ideea este că noi eram în neregulă – noi am ales un restaurnat unde nu exista spații împărțite!

Acest articol nu este despre legea Gogu care permite sau nu oamenilor să respire aer curat. Este un articol despre NESIMȚIRE! Am fost și eu fumător și cunosc puterea perversă a acestui viciu, dar în 12 ani ca fumător nu am fumat niciodată în preajma, în încăperea unde se aflau copii, femei însărcinate sau la mese unde nu se mai aflau fumători. Ce vreau să subliniez este că totul ține de bun simț, de respectul față de ceilalți!

Fumător sau nu – știm cu toții că acest obicei est eun VICIU! Iată ce zice Dex-ul: VÍCIU, vicii, s. n. 1. defect, cusur, neajuns (de construcție, de funcționare etc.). ◊ Viciu de conformație = dispoziție anormală a unor părți sau organe ale corpului; diformitate fizică, boală. ♦ Fig. Pornire nestăpânită și statornică spre rău, apucătură rea, patimă; desfrâu, dezmăț, destrăbălare.

Ce ziceți – aceste descrieri ”pornire nestăpânită și statornică spre rău, apucătură rea, patimă; desfrâu, dezmăț, destrăbălare” se potrivesc în preajma unui copil?

Vă invit dragi mămici să facem împreună o listă cu localuri, restaurante unde este bine/ nu este bine să mergem la un suc cu copiii noștri!!! Dacă vă pasă de sănătatea lor – veți da curs rugăminții mele!

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *