La taifas cu...

Otilia Mantelers – ”Sa ne bucuram impreuna ca suntem mame!”

Otilia Mantelers - copiiph.ro
Sursa foto – arhiva personala Otilia Mantelers

Pentru că este 1 Martie, ne-am gândit să facem o surpriză tuturor mămicilor care ne citesc – un mărțișor de suflet, un interviu cu Otilia Mantelers, trainer de Parenting. Cine este Otilia? Cel mai bine este să vă las să citiți ce spune chiar ea – ”Sunt Otilia Mantelers, mama a trei copii frumoși și plini de joacă. Și sunt și trainer de parenting, pasionată de Playful Parenting și rivalitățile între frați. Și spre tot ce ține de emoțiile copiilor și ale noastre, părinților.” (sursa www.urbankid.ro)

Ce înseamnă pentru tine “copilul” în toate accepțiunile lui?

Pentru mine copilul este cea mai specială ființă de pe Pământ. Este ca un om mare, și trebuie tratat ca un om mare. Asta spun pentru că îmi e foarte greu când un adult îl întreabă pe părinte ce îi place copilului să facă, în loc să îl intrebe direct pe copil. El simte ca un om mare. Singura diferență este dată de ce poate creierul să facă, la nivel de emoții, copiii sunt oameni mari.

După mine, copilul este cel mai mare cadou pe care îl poți primi și lucrul cel mai frumos pe care putem noi să îl facem este să îi creștem pentru ei înșiși. Nu pentru a ne vindeca noi de lucruri din trecut. Stiți cum copiii au acel dar minunat de a ne apăsa pe butoanele nevindecate. Ei vor să aibă niște părinți sănătoși emoțional și de aceea, tot ce antenuțele lor detectează ca fiind nevindecat în noi, se vrea a fi vindecat. Spre exemplu, eu am teama de respingere de către alți oameni. Anna mi-a explorat astă vară această teamă de respingere, preferându-l pe tatăl ei toată vara.

Cum ai defini vocația de a fi părinte ? Consideri că se învață sau trebuie să fie înnăscută ?

La întrebarea asta nu pot să răspund decât din punctul meu de vedere.

Când suntem copii, creierul nostru acumulează informații despre ce înseamnă să fii părinte de la părinții noștri. Modul lor de a fi părinte se înregistrează într-o părticică de creier ca un film pe un CD. În momentul în care noi inșine devenim părinți, acel CD începe să deruleze filmul existent. Spre exemplu, dacă noi am cunoscut pedepse și amenințări când eram mici, atunci ne va fi mult mai ușor să recurgem la ele ca părinți, pentru că asta e informația stocată la noi. Dacă părinții noștri ne-au dăruit timp și înțelegere, ne va fi și nouă mai ușor să le dăruim mai departe.

Eu personal cred că ne naștem cu o dragoste infinită pentru copii, dar experiența mea proprie mi-a arătat că e nevoie de mai mult decât atât pentru a avea niște copii puternici, frumoși și buni și mai ales pentru a avea o relație frumoasă cu ei.

Ai întâmpinat vreodată, până acum, o situație la care să nu găsești o rezolvare prin joc/ emoție ?

Eu am început să văd situațiile nu în termeni de comportament, ci în termeni de emoție care cauzează comportamentul. Pe mine nu mă sperie niciun comportament al vreunui copil. Dacă ajung la emoția de bază (care poate fi frică, furie, bucurie etc), atunci știu că acea emoție trebuie adresată, nu comportamentul. Spre exemplu, nu mi-e grijă de viitorul copiilor care se manifestă agresiv. Emoția lor de bază este teama, iar dacă acea emoție e adresată prin jocuri de putere, prin jocuri cu teamă și prin descarcare emoțională gen râs, plâns sau criză de furie, dispare și comportamentul. Acesta este motivul pentru care eu nu cred în valoarea pedepselor și recompenselor: ele adresează comportamentul și nu emoția de frică, spre exemplu. Comportamentul se schimbă dacă copilul primește o bomboană, însă frica de întuneric rămâne. Sau… e împinsă undeva mai jos în sufletul lui.

Otilia Mantelers copiiph.ro1
Sursa foto – Gradinita EXPLORE 100

 

Cum vezi lumea fără joc, fără sentimente, fără copii ?

Nu pot să mi-o imaginez!

Care este primul cuvânt la care te gândești când spui «trecut » ? dar « viitor » ?

Trecut:  copilăria mea. Viitor: copiii noștri, relația cu ei și cu soțul meu.

Dacă ai avea puterea să oprești timpul, să deschizi inimile mamelor de pretutindeni, ce ai lăsă cadou în ele?

Multă înțelegere față de sine, multă acceptare a lor însele, a greșelilor lor față de copii. Le-aș lua sentimentul de vină și de rușine și le-aș șterge de pe fața Pământului, că sunt degeaba. Și le-aș pune acolo sentimentul de: „Sunt cea mai bună mamă pentru copilul meu!”

Ce înveți zi de zi de la copiii tăi ?

Copiii mei mă învață că au nevoie de conectare în fiecare zi. Mă învață să mă opresc din griji și din iureșul lucrurilor și să le dau atenție.

Simți, când vorbești cu alte mămici, că le cunoști copiii prin vorbele lor ? Te simți parte din viața lor ?

Cât de frumos ai spus asta! Da, chiar simt așa! Simt că ne dăruim reciproc câte ceva și da, simt că le cunosc copiii tare bine.

Am publicat recent un articol despre cum le putem explica copiilor ce este moartea. Ai întâmpinat o astfel de situație ? Ce soluție ai găsit ?

Da, e foarte fain articolul, l-am citit și eu, felicitări! Da, copiii întreabă despre moarte începând cu vârsta de 2-3 ani și continuând mai încolo. Unii întreabă în mod direct. Cum a  întrebat Anna, fetița mea pe la 2 ani jumătate și a plâns în medie o dată pe săptămână timp de câteva luni. Plângea că îi era frică ca vom muri noi, părinții, apoi că o să moară ea, apoi că o să moară Kimmy și Yuri. Am ascultat-o. I-am arătat apoi frunze și animăluțe moarte, insecte moarte, broscuțe călcate de mașină și i-am povestit și eu că așa se întâmplă: că trăim și apoi murim, dar că eu cred că o să ne revedem în altă viață. Asta cred eu. Alți oameni cred altceva.

Ai fi deschisă, în măsura în care timpul ți-ar permite, să participi la o dezbatere pe tema joc/ emoție/culoare în Plopeni (mămici din Plopeni, Slănic, Câmpina, Păulesti, Băicoi) ?

Cu mare drag, aștept invitația!

Otilia Mantelers copiiph.ro 2
Sursa foto – Gradinita EXPLORE 100

 

Consideri existența unui site (nr Copiiph.ro) justificată ? De ce ?

Da, mă bucur că există copiiph.ro. Cred că e nevoie de un astfel de site pentru că noi părinții suntem avizi de informații legate de copiii noștri. Faptul că e un site regional îi dă o mare mare putere, fiindcă dă sentimentul de comunitate, iar oamenii sunt făcuți să existe în triburi / comunități. Și cred că un site regional poate foarte ușor să devină unul citit de oameni din toată țara, ceea ce cred că se și întâmplă, calitatea informației este importantă.

Un mesaj pentru mămicile care ne citesc.

Să ne bucurăm împreună că suntem mame, să ne iubim pe noi așa cum suntem, fiindcă de cum ne privim noi pe noi însene depinde modul în care se iubesc copiii noștri pe ei înșiși.

 

Mulțumim, Otilia! Mulțumim pentru amabilitate, deschidere, timpul acordat, frumusețea gândurilor și dragostea față de copii. Muțumim pentru felul frumos, ușor, deschis și novator pe care ni-l prezinți pentru educarea copiilor noștri

Otilia Mantelers va primi cu siguranța invitația Copiiph.ro de a dezvolta împreună un workshop despre parenting pentru mămicile din zonele mai sus amintite. Sperăm, așa cum ne-a spus chiar ea, ca va participa cu drag la întâlnirea noastră.

Până atunci – o putem vedea pe Otilia în Ploiești – Clubul Ploieștiul în Culori organizează un workshop pe data de 19 martie 2013 la Hotel Restaurant Best Ploiești. În cadrul acestui eveniment, subiectele abordate vor fi: despre Playful Parenting, despre puterea copiilor, despre fricile și anixietățile copiilor etc.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *