Editorial La taifas cu...

Micadu – cunoastem Lumea Noua pe motocicleta!

Un proiect curajos, ambițios, deschis, inovator… o experiență unică, o călătorie a spiritului de descoperire! Andreea și Alexandru Maruseac. Andreea este traducător autorizat engleză – franceză, Alexandru este consultant IT. Andreea s-a născut, a crecut și a studiat în Prahova, Alexandru s-a născut în București, dar a crescut în Bucovina. Împreună sunt – Micadu. Iată cum se descriu chiar ei –

Micadu 1

Salut! Suntem Alexandru și Andreea, doi tineri din România, pasionați de lumea în care trăim! În iulie 2012 am hotărât să începem o călătorie peste întinderile Americilor, din Alaska până în Argentina, folosind ca mijloc de transport o motocicletă. Suntem pasionaţi de Lumea noastră şi vrem să o descoperim călătorind. Ne dorim ca în această călătorie să facem mai mult decât să descoperim, dorim să vorbim despre România în locurile pe unde ajungem. Despre o  Românie pozitivă, optimistă, un loc pe care vrei să îl cunoști.

De ce am ales un interviu cu Micadu? Pentru că o cunosc pe Andreea din timpul facultății și pentru că vreau să le vorbim copiilor despre împlinirea unui vis. Așa cum am susținut întotdeauna – când vrei ceva, lupți și poți! Da, este greu, durează și doare – dar se poate! Copiii noștri au nevoie de exemple, de modele, de oameni care au reușit, de ființe reale, palpabile care le pot spune din experiență SE POATE!!!

Cum v-a venit ideea să demarați acest proiect ?

 Ne-am gândit la această călătorie pentru că ne-am dorit foarte mult să descoperim o parte îndepărtată din lumea în care trăim. Și credem că aceasta se poate face cel mai bine atunci când nu te grăbești. Când călătorești în afara tururilor “turistice” și te oprești în locuri necunoscute și vorbești cu oameni pe care nu i-ai cunoscut înainte. Deci inevitabil, proiectul a devenit ceva mai mult decât o simplă călătorie.

Micadu 2Ce implică acest demers al vostru ? Cum călătoriți, cine vă ajută, unde dormiți, ce mâncați……toate datele pe care considerați că trebuie să le faceți cunsocute!

Cu siguranță că atunci când am plecat la drum, nu știam cu adevărat ce va însemna această călătorie. Știam că vom călători pe o motocicletă, că vom pleca luând cu noi foarte puține lucruri. Printre acestea – un cort, doi saci de dormit și încă ceva obiecte pentru “campat”, ceva haine și câteva scule pentru motocicletă. Cu siguranță că nu puteam avea un plan bine pus la punct pentru o perioadă așa mare. Am avut deci, câteva puncte clare unde am fi dorit să ajungem însă de pe o zi pe alta ne făceam planul în funcție de condițiile din zona unde călătoream. Am dormit în tot felul de locuri, de la camere de hotel la cort, dar și într-un… atelier auto sau pe un vas cu pânze.

Ce implicare materială a necesitat acest proiect? La ce ați renunțat ?

 Am strâns bani pentru această călătorie timp de 4 ani, punând lună de lună, la fiecare salariu ceva bani într-un cont și nu ne-am atins de ei. Desigur, am fi avut ce face cu ei, însă noi nu ne doream o mașină nouă, TV sau alte lucruri de acest fel. Când strângi fonduri pentru așa ceva, începi să vezi lucrurile puțin altfel. O ieșire la film înseamnă benzina pentru 100 de kilometri sau o noapte la un hotel în America Centrală. E alegerea fiecăruia ce vrea să facă cu banii câștigați prin muncă. Și cred că orice alegere este validă și nu ar trebui judecată. Pentru noi, alegerea a fost să încercăm să facem realitate acest vis.

Ați avut vrun moment când ați regretat că ați plecat ?Micadu 3

Nu. Și dacă am putea, am pleca din nou, într-un alt colț de lume!

Care a fost cel mai greu moment întâmpinat ?

Probabil că cel mai greu moment a fost înainte de a începe măcar călătoria. A fost momentul când a trebuit să decidem dacă într-adevăr vom face asta. Nu a fost deloc o hotărâre ușoară. Una este să visezi ceva, cu totul altceva este să “faci saltul” și să începi să transformi visul în realitate.

Și în decursul călătoriei am avut câteva momente mai delicate. De exemplu să conducem motocicleta în Patagonia, având vânturi laterale ce suflau cu mai bine de 100 de kilometri pe oră. Au fost alte momente cu mult frig, cu grindină sau cu ploaie. Călătoria pe o motocicletă nu este mereu “romantică” și ești mereu expus la intemperiile naturii (sau ale oamenilor). Dar momentele mai grele sunt cu mult depășite de cele frumoase.

Care a fost cel mai emoționant moment ?

Foarte, foarte multe momente emoționante. De cele mai multe ori aceste momente sunt legate de oamenii întâlniți în drumurile noastre. Oameni pe care nu îi cunoșteam și care ne-au arătat multă, multă bunătate. Și acest lucru s-a întâmplat peste tot, din Alaska și Canada și până în Sudul Patagoniei. Situații diferite, limbi diferite, oameni diferiți și totuși aceeași bucurie de a-i cunoaște.

Micadu 4Cine vă este alături ?

Desigur –  familia și prietenii ne sunt alături. Înainte de plecare am creat un blog și o pagină de Facebook, pentru a scrie impresii și a publica poze din călătorie. Am facut asta și pentru a ne ajuta familia și prietenii să ne urmărească. Dar pe măsură ce călătoria noastră a avansat, din ce în ce mai multă lume s-a arătat interesată.  Acum pagina de FB are peste 5000 de urmăritori iar blog-ul ne-a fost citit de aproape 10000 de vizitatori unici. Acest lucru nu poate decât să ne bucure. Adresele amintite sunt – www.facebook.com/micadu.ro si blogul: www.micadu.ro

Ați întâmpinat și situații periculoase ?

Da, au fost și momente când ne-a fost teamă pentru siguranța noastră. În Mexic am fost opriți de niște oameni ce foloseau scânduri în care erau bătute multe cuie. Întindeau aceste scânduri pe stradă astfel încât trebuia să oprești dacă nu vroiai să faci pană. Opreau pe toată lumea și cereau bani.

Periculoase au fost și unele drumuri pe care am călătorit în Mexic sau în Columbia din cauza șoferilor și felului în care aceștia sunt obișnuiți să conducă în acele locuri. Când vezi un tir ce se îndreaptă spre tine cu viteză, pe banda ta, în curbă, nu prea ai cum să rămâi liniștit. Și nu ai altceva de făcut decât să te adaptezi și să cedezi. Regula “cel mai mare are mereu prioritate” se aplică în multe locuri.

Care a fost locul care v-a încântat cel mai mult ?Micadu 5

Fiecare loc are farmecul său și natura este frumoasă, surprinzătoare și impresionantă peste tot. Trebuie doar să ai timp să te oprești și să o admiri. Iar Americile au multe locuri foarte impresionate. Pustietățile Alaskăi, jungla Americii Centrale sau ghețarii Americii de Sud sunt numai câteva exemple.

Când vă întoarceți ?

La sfârșitul lui martie. Datorită faptului că ne vom trimite motocicleta în Germania, va trebui să zburam și noi tot acolo, iar din Munich să călătorim pe motocicletă până în România. Poate că așa este și mai bine, după o astfel de călătorie, să intrăm în țară pe cele 2 roși care ne-au dus în atât de multe locuri. Pe 24 martie sperăm să intrăm în București.

Ce v-a dat mereu forța de a continua ?

Curiozitatea de multe ori. Dorința de a descoperi locuri noi. Și nu de puține ori, ne-am ajutat unul pe altul să vedem partea plină a paharului. În tot acest timp am putut să ne bazăm unul pe celălalt. Și asta e foarte important.

Faptul ca știți lb engleză v-a fost de ajutor ? asta pentru copii  – să înțeleagă ce important este…

Desigur! Abilitatea de a vorbi limba engleză ne-a ajutat de foarte multe ori. În Canada și Statele Unite, limba engleză ne-a permis practic să vorbim cu oricine despre orice. Din aceleași motive, odată intrați în Mexic am început să învățăm limba spaniolă. Acest efort ne-a ajutat să comunicăm mai eficient în America Latină.

Sunteți schimbați de când ați plecat ? Ce sentimente vă animă acum ?

Călătoria aceasta nu a fost despre “descoperire de sine” sau alte țeluri mărețe. Am plecat doi oameni simpli și ne vom întoarce la fel. Dar, pe de altă parte, sunt sigur că locurile și mai ales oamenii întâlniți în cale, au influențat felul în care vom vedea anumite situații de acum înainte. Ne este dor de casă, suntem nerăbdători să ne revedem familia și prietenii, să facem cunoștiință cu cei care ne-au scris și încurajat pe parcursul călătoriei și ne e dor de o piesă de teatru românească, de clădirea Ateneului Român.

Micadu 6Ce veți face la întoarcere ?

Ne vom întoarce la muncă. Eu mi-am păstrat job-ul pe care l-am avut înainte de plecare. Andreea va trebui să își caute un nou loc de muncă. Însă, indiferent ce vom face dupa întoarcere, sunt sigur că noi vom fii diferiți. Vom avea cu noi toate experiențele câștigate în această călătorie și sper că acestea ne vor ajuta să vedem lucrurile altfel și acasă.

Intenționați să promovați astfel de acțiuni ?

Dacă vom putea face acest lucru, cu siguranță.

De ce considerați că lumea, în special copiii, ar trebui să cunoască proiectul vostru ?

Sperăm că proiectul nostru va influența pozitiv măcar câțiva alți oameni. Fie că e vorba doar despre bucuria de a citi despre locuri îndepărtate sau poate despre a afla despre ce înseamnă o călătorie mai lungă cu motocicleta. Dar noi nu ne considerăm cu nimic speciali. Ceea ce am facut noi poate să facă oricine și sunt foarte mulți oameni ale căror călătorii ar merita să fie cunoscute.

La întoarcere sunteți dispuși să participați la un workshop organizat de noi pentru a vorbi despre experiențele trăite departe de casă ?

Cu cea mai mare plăcere!

Considerați utilă existența unui site pentru copiii și părinții prahoveni  – Copiiph.ro ?

În măsura în care un astfel de website aduce informații utile și va rămâne actualizat, cu siguranță că va strânge cititori fideli și va inspira acțiuni frumoase. Ni s-a întâmplat să căutam pe internet detalii despre cursuri organizate pentru copii în Prahova sau să căutăm o persoană de contact și nu am avut prea mult succes,  așadar vă susținem în demersul vostru.

Un mesaj pentru cititorii site-ului copiiph.ro

Să nu renunțe niciodată să viseze frumos și să muncească pentru a-și realiza visele și visurile.

Vă mulțumim Micadu! Vă așteptăm cu drag ACASĂ!!!

You may also like...

2 Comments

  1. Multumim si noi, Andra! Pe curand!

    1. copiiph says:

      Cu mare drag! Va asteptam cu bine acasa… si la un workshop de prezentare! Va pupam pe amdandoi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *