La taifas cu...

Corala Armonia Plopeni – dna Maria Stanciu: ”muzica este magie sacra!”

AFIS copy
Sursa foto: Arhiva personala dna Maria Stanciu

Pasiune, muzică, dăruire față de sine și în fața celor care te ascultă – fericirea de a trăi! Acestea sunt sentimentele care animă grupul Armonia! A aparține unui grup care promovează cultura, dragostea față de artă – este o încântare, este o pasiune care te depărtează de lumea reală, de nimicuri pentru a avea acces la subilm! Nu sunt cuvinte mari, sunt expresia unui suflet fericit atunci când ascultă melodia fericirii.

Astăzi, în rubrica La taifas cu… stăm de vorbă cu doamna Maria Stanciu, Președintele Coralei Armonia, din Plopeni. O să dicutăm cu dumneaei despre un vis care implică pasiune, talent, artă!

De unde pasiunea pentru muzică ?

Pasiunea pentru muzică e o moștenire de familie… de mică am fost pe scenă… apoi s-a produs o “ruptură” revenind abia acum 10 ani, aici la Plopeni.

 Cum s-a născut Corala “Armonia “?

În anul 2001, carismaticul Cornel Mutu, pe atunci dirijorul Coralei “Paul Constantinescu” Ploiești, a sustinut un minunat concert de colinde la Plopeni. Eram în concediu și mi-am “oferit “ acest “cadou”…Pur și simplu nu-mi venea să cred că la Plopeni, într-o Casă de Cultură glaciară, pe vremea aceea, se poate întâmpla un lucru atat de frumos! Publicul a fost deosebit de entuziasmat iar oficialitățile locale au stabilit prin chiar Hotărârea de Consiliu nr. 35/29.04.2002 înființarea Coralei “Armonia”. Imediat, oameni indrăgostiți de frumos au răspuns invitației de a face parte din acest minunat grup.

Și de atunci activitatea are o ascensiune continuă. Pe lângă numeroasele acțiuni de profil  din țară, “Armonia” a susținut în străinătate peste 20 de concerte, ducând faima urbei noastre peste hotare. De asemenea, suntem la a IV – a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală organizat la Plopeni și mulțumesc, pe această cale, autorităților administrației publice locale.

 Ce înseamnă pentru dumneavoastră apartenența la acest grup?

Nu numai că aparțin acestui grup, dar în același timp sunt “președintele”, adică tot ceea ce înseamnă “administrativul”! Dirijorul are treaba lui ! Așadar, apartenența înseamnă responsabilitate, nu numai de a cânta, dar și cea administrativă.

Vă imaginați viața dumneavoastră în afara acestui proiect ?

De când m-am angrenat în această activitate nu am stat departe mai mult de o săptămână și atunci “motivat”… când vreo răceală îmi face probleme . Și atunci sunt prezentă “învățând ascultând” !

 Care a fost cel mai emoționant moment ?

Când la prima noastră participare în direct la o emisiune televizată, mama mea a strâns tot “colțul satului” la o vizionare : “Veniți, este Maria mea la televizor !”

Ce simțiți când sunteți pe scenă? Vi s-a părut vreodată că vă detașați, că vă ridicați deasupra publicului?

Muzica sacră, religioasă mă copleșește de fiecare dată… această ofrandă adusă în dar la Porțile Cerului mă înalță, mă înnobilează. Sunt puțini oameni care au posibilitatea de a urca pe o scenă și sunt și mai puțini cei care reușesc să și transmită ceva.

DSC_0022_resize_resize
Sursa foto: Arhiva personala dna Maria Stanciu

A fost un moment când ați vrut să renunțați ?

Aici îmi găsesc echilibrul, dar va veni un moment când va trebui să renunț sau mai bine zis să predau “ștafeta”… cultura nu trebuie să moară… altfel, ne pierdem identitatea.

Ce momente unice, nesperate, uimitoare v-a oferit acest proiect?

Fiecare moment e unic în felul lui, dar în primul nostru turneu în Franța – mai 2008, am poposit la Viena – Catedrala St. Ștefan. Mireasma locului în care ne aflam avea ceva aparte și sub impulsul momentului am început să murmurăm “Tatăl Nostru” – pelerini din toate colțurile pământului s-au strâns în jurul nostru ascultând muzica divină… a fost înălțător !

Ce definiție ați da copilului ?

Rațiunea de a trăi.

HPIM2005
Sursa foto: Arhiva personala dna Maria Stanciu

Ce importanță a avut pentru dumneavoastră copilăria ?

Copilăria mi-a marcat iată, existența… ca fiecăruia dintre noi, de altfel. Acum am o familie frumoasă, pe nepoțica mea Ioana – Teodora… ce poate fi mai frumos !?

Cum încercați să-i apropiați pe copii de muzică ?

Muzica noastră se adresează unui segment numeric redus… aici intervin educația muzicală din școală și bineînțeles părinții. Și iată că, în fiecare serie avem tineri care ni se alătură și care inviorează imaginea grupului pentru o perioadă. Apoi se îndreaptă către năzuințele lor în viață, dar pleacă îmbogățiți cu o cultură muzicală și nu numai.

Cine se poate alătura acestui grup ?

Oricine este îndrăgostit de muzica bună, de calitate, muzică ce înnobilează sufletul. Repertoriul nostru este variat plecând de la muzica religioasă, folclorul și colindele noastre nemuritoare, până la piese din repertoriul internațional. Suntem un grup mixt, de vârste, categorii sociale, profesiuni și confesiuni diferite, un fel de “Legiune străină “! Venim aici, în Casa de Cultură după orele de program străduindu-ne să oferim, mai presus de orice greutăți și interese, entuziasmul și strălucirea vieții.

DSC_7892
Sursa foto: Arhiva personala dna Maria Stanciu

 

Ce mesaj aveți pentru cei ce vor să se implice ?

Îi așteptam cu drag, aici în Casa de Cultură, să vină să ne cunoască, iar odată cunoscându-ne, sigur vor rămâne cu noi ! Îi îndemn de asemenea să vizualizeze pagina noastra de Facebook “Corala Armonia Plopeni Prahova”. Pe mine personal, mă pot găsi la Primăria Plopeni, acolo unde îmi desfășor activitatea zi de zi  și unde există practic, așa cum îmi place să cred un mic “sediu” al Coralei !

Considerați utilă existența unui site pentru copiii și părinții prahoveni ?

Este calea spre cunoaștere… un mod plauzibil de a învăța din experiența celorlalți și vă felicit pentru aceasta idee minunată, chiar dacă la acest moment, statutul meu este  acela de bunică!

Care este articolul preferat din site ?

De când ați apărut, vă urmăresc cu mare plăcere și totodată interes. Tot ceea ce s-a spus aici s-a spus și s-a făcut cu suflet. Pentru mine este emoționant să retrăiesc și să trăiesc alături de voi clipe minunate.

Un mesaj pentru cititorii noștri ?

Frumusețea vine din suflet… și pentru că acest proiect al dumneavoastră este dedicat copiilor, haideți să învățăm alături de ei să trăim frumos !

Vă mulțumesc!

Sylvanes (361)
Sursa foto: Arhiva personala dna Maria Stanciu

 

Vă mulțumim și noi pentru pata de culoare, sunet și fericire oferită orașului Plopeni!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *