La bucatarie

Reteta – COZONAC PUFOS SI SANATOS

Dulciuri… offf! E teroarea noastră, a părinților – cât, cum, de unde, de care să le oferim copiilor. E clar că cele mai sănătoase, cele mai supravegheate sunt cele făcute de noi, în casă! Noi știm ce ingrediente folosim, cât de sterile sunt ustensilele, cât păstrăm produsul finit!

Ne-am propus să facem din rubrica La Bucătărie o sursă de rețete cu produse sănătoase, hrănitoare pentru cei mici și pentru noi. Sunt destule site-urile unde putem găsi astfel de rețete – unele mai bogate ca altele, unele cu ingrediente minune, cu ingrediente de raw food etc. Noi ne propunem să venim în ajutorul mămicilor (și tăticilor, de ce nu?!) cu rețete care au la bază ingrediente ce se găsesc în casa unui om de nivel mediu. Nu toți avem posibilitatea să cumpărăm produse scumpe, greu de găsit (nu avem în Ploiești, Plopeni, Slănic, Câmpina, Băicoi supermarketuri așa de bine aprovizionate ca în București!). Avem cu toții în casă legume, fructe, ouă, pui, orez, miere etc – haideți să vedem cum ne putem juca cu ele. Să ne jucăm în bucătărie, zic!

Pentru binele unei alimentații sănătoase este foarte important drumul și bagajul cu care plecăm în această călătorie a unui corp sănătos!

Va propunem pentru azi rețeta COZONAC PUFOS. Ingredientele sunt de bun simț, se găsesc peste tot. Modul de preparare este prezentat direct, amuzant, fără ascunzișuri bucătărești… respectați întocmai și pozele din articol vor deveni identice cu ce veți scoate voi din cuptor! SUCCES!

cozonaci. Andra ILIE - copiiph.ro
Sursa foto: Andra ILIE

COZONAC PUFOS

Ingrediente compoziție cocă

 • 1 kg făină (se zice că trebuie din aia cu ooo, eu am luat din ce am găsit…. secretul este să fie caldă, la temperatura camerei)
 • ½ lapte dulce (eu am pus și cu 1,5% grăsime și cu 3,5 %, deci…nu contează)
 • 300 gr zahăr
 • 4 ouă (nu am avut mereu de curte… la fel ca la făină – trebuie să fie ținute de seara în cameră, să ia temperatura camerei)
 • 50 gr drojdie (am crezut că trebuie musai Pakmaya, dar am încercat și cu un cubuleț din ăla galben și au ieșit super)… la fel – la temeperatura camerei, de seara
 • 100 ml ulei

 

Umplutura

 • Nuci măcinate (câte vrei – eu pun 200 de grame)
 • Cacao (2, 3 linguri din cea de la dr Otker)
 • 100 gr zahăr
 • 4 albușuri (din ouăle de mai sus, nu altele !!!)

 

Pașii de urmat întocmai 🙂

 

 1. Se face maiaua (așa se cheamă …..zice mamaie). Adică – toată drojdia se frământă cu mănuța dreaptă și se amestecă cu 100 ml de lapte (din cei 500 ml pe care îi ai inițial) până se topește toată drojdia. Apoi se adaugă din făină… nu știu exact câtă – până se face o compoziție ca o smântână mai groasă. Castronul în care am executat această operațiune se pune undeva la căldură să crească. (maiaua, nu castronul!)
 2. Laptele rămas (adică ăia 400 ml) se încălzește pe foc, în el se topește zahărul rămas și se adaugă esența de rom, de… – după preferințe…
 3. Cele 4 gălbenușuri se bat cu puțină sare (un vârf de linguriță). Peste ele se toarnă laptele călduț – pregătit cum scrie mai sus.
 4. Într-un castron mareee se pune maiaua, apoi laptele ăsta în care am amestecat gălbenușurile. Se adaugă restul din cel 1 kg de făină și se amestecă cu mânuța dreaptă. NU SE BAT, NU SE DAU DE PEREȚI, NU SE ARUNCĂ PE JOS, NU SE CALCĂ ÎN PICIOARE!!!!!!!!!. Se amestecă cu mâna dreaptă până se înglobează toată făina – să zic 3, 4 minute!!!
 5. Într-un ibric mic se încălzesc puțin puțin cei 100 de ml de ulei. Apoi… uleiul se toarnă peste compoziția deja obținută și se incorporează și el. Repet – nu dați cu ei de pământ – se frământă cât să intre tot uleiul în cocă!!!! Castronul cu întreaga compoziție se acoperă cu un prosop și se pun la crescut – adică într-o cameră unde este cald. Pot crește în 1 oră sau în 3 ore… important este să verificați și să aveți răbdare până cresc!!!

Crema de interior – se bat cele 4 albușuri spumă, se adaugă cele 100 de gr de zahăr. Când e gata bezeaua – se pune cacao și cu lingura se amestecă și nucile măcinate, sau, mă rog, ce mai doriți în compoziție!
Se aduce castronul cu compoziția……se împarte în 4! Câte 2 bucăți pentru fiecare cozonac.
Masa pe care îi întindeți să fie unsă doar cu ulei…..făcălețul uns doar cu ulei….tava de copt doar cu ulei !!!
Se intinde prima foaie, adică se întinde cu făcălețul pe masă, apoi se rulează. A doua foaie se întinde și se pune pe ea jumate din umplutură și apoi se rulează. Acum am 2 rulouri pe care le împletesc și le pun în tava de copt. La fel procedăm și cu cel de-al doilea cozonac. Când sunt ambii puși în tavă, bat un alt ou și îi ung pe deasupra.

 

Atenție – cuptorul trebuie să fie încalzit deja, focul mic – și gata… îi bag în cuptor și pe ei!!!! Se încearcă cu o scobitoare…când nu mai e cocă pe ea……gata!!!!!!
Va pup!!! Succes@ Vă aștepăm cu imagini! Iată-le pe ale noastre:

cozonac Andra ILIE.copiiph.ro  cozonaci andra ILIE - copiiph.ro

 

You may also like...

1 Comment

 1. Neagu Anne Marie says:

  Mulțumesc! .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *