La taifas cu...

Doamna Mariana Pascu ”pasiunea este implicarea totala a sufletului!”

Am avut plăcerea și șansa de a o cunoaște pe doamna Maria Pascu  (sau, asa cum o cunosc cei apropiați, – doamna Mariana Pascu) – educator Grădinița Prăjani – acum câțiva ani când făceam naveta spre Liceul Teoretic Șerban Vodă, Slănic. Nu știam de ce îmi doream în fiecare dimineață să o văd în stația de microbuz, îmi dădea o stare de bine doar simpla prezență a dumneaei. O atitudine pozitivă, un zâmbet cald, o modestie a gesturilor, un bun simț care te fac să simți că ești în preajma unui om de valoare. După fiecare drum, după fiecare discuție cu dumneaei, mă simțeam mai bogată, simțeam că de abia acum învăț psihopedagogie. Îmi aminteam eternele cursuri făcute în facultate și realizam că doar din experiența unor oameni dedicați, educatori de carieră, persoane implicate în viața celor pe care îi îndrumă, poți învăța ce înseamnă pasiunea unui cadru didactic.

Astăzi, la rubrica La taifas cu…, copiiph.ro stă de vorbă cu un om care și-a dedicat 40 de ani copiilor, misiunii de a educa, de a forma oameni! E cazul să deschidem ochii spre valoare, dedicare, implicare! Citiți acest interviu cu doamna Mariana Pascu pentru a simți din cuvintele rostite de dumneaei ce înseamnă pasiunea în vocația de cadru didactic!

Bună ziua și vă mulțumim din suflet că ați acceptat să bem un ceai împreună, să ne vorbiți puțin despre viața dumneavoastră dedicată copiilor.

Bună ziua și vă mulțumesc și eu pentru interesul de a mă alege ca interlocutor.

Avem rugămintea să ne spuneți, în câteva cuvinte, ce a însemnat pentru dumneavoastră cariera de cadru didactic.

Mi-am început activitatea în urmă cu 40 de ani la Grădinița din Slănic – Prăjani. De aici m-am și pensionat.  Cred că activitatea neîntreruptă în același loc a fost foarte importantă pentru o bună cunoaștere a copiilor și a comunității locale. Așa se face că la sfârșitul carierei am avut bucuria de a avea în clasă copiii foștilor elevi.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră copilul și clasa?

Elevul a fost prețiosul ”obiect” al muncii mele, el a fost cel căruia i-am dedicat timpul și priceperea mea. De aceea, la sfârșitul carierei am spus din tot sufletul ”Vă mulțumesc că existați – mi-ați dăruit o grămadă de bucurii!”

Cum definiți pasiunea unui cadru didactic?

Pasiunea se poate defini ca o implicare totală a sufletului. Fără pasiune, răbdare, dragoste și respect față de copii nu putem să avem rezultatele dorite și bucuria muncii noastre.

Ați regretat vreodată cariera aleasă?

Nu, niciodată! A fost dorința mea de a lucra cu copiii, încă de când eram elevă.

Ce considerați că v-a împiedicat (legat de sistemul educațional de stat) să vă îndepliniți anumite visuri legate de elevii dumneavoastră?

Motivele ar fi: baza materială nesatisfăcătoare, rigiditatea și supraîncărcarea programei școlare, îngrădirea libertății educatorului de a  organiza activității în funcție de particularitățile colectivului de elevi. Este foarte adevărat că în ultimii ani s-a mai renunțat la această rigiditate, ceea ce a fost benefic atât pentru cadrele didactice cât și pentru elevi.

Care ar fi o amintire frumoasă alături de elevi/părinți pe care o păstrați vie în sufletul dumneavoastră?

Am foarte multe amintiri frumoase legate de elevi și de părinți…, dar ultima este momentul când am ieșit la pensie. Părinții și elevii, organizați de colega mea, mi-au făcut o mare surpriză și m-au sărbătorit. Atunci am simțit pentru a nu știu câta oară dragostea și respectul lor, regretul că plec. De fapt, același lucru l-am simțit și eu – un enorm regret că cei aproape 40 de ani de muncă au trecut prea repede.

Considerați utilă existența unui site al copiilor și părinților prahoveni?

Acest site este binevenit și este un ajutor pentru tinerii părinți și pentru copii. Experiența, sfaturile și ideile celor care comunică pe site sunt utile celor care sunt la început de drum. El constituie un adevărat schimb de experiență între părinți, educatori, cadre medicale etc. Pe de altă parte, acest canal de comunicare oferă posibilitatea celor mai timizi, mai reținuți, să-ți expună punctul de vedere în diferite probleme. Site-ul constituie un mijloc de cunoștere, de împrietenire între părinți, copii etc.

Ce considerați că putem face, din exteriorul sistemului educațional, pentru deschiderea spre cunoaștere?

Avem puterea de a schimba aproape totul în viață dacă luăm atitudine și suntem consecvenți în ceea ce ne dorim. Totul este să vrem!

Ce fel de articole considerați utile de a fi publicate printr-un astfel de mijloc media?

Articole educative, culturale, medicale, sportive – tot ce prezintă interes pentru cei care vizitează site-ul.

Un gând frumos pentru elevii dumneavoastră…

Simplist spus ”Să meargă pe calea cea dreaptă!”

Un sfat, o urare pentru Copiiph.ro.

Dificultăți vor fi destule, dar să nu vă opriți, să puneți în centrul atenției COPILUL, să fiți impațiali și bineintenționați. Vă urez succes și viață lungă!

Vă mulțumim, Doamna Pascu! vă urăm multă sănătate și puterea de a influența în bine ca și până acum!

Nota redacției – nu avem poze cu doamna Mariana Pascu. De ce? Pentru că, așa cum ați cunoscut-o din aceste câteva rânduri, o puteți vedea, găsi, citi în sufletele copiilor educați de dumneaei! Este unul dintre oamenii cărora le suntem datori să le spunem Vă mulțumim că existați!

 

mesaj dna Pascu

Doamna Pascu, se vede că elevii vă iubesc în continuare, Anca Mânzicu ne-a trimit această imagine care vorbește prin emoția pe care o transmite! Este mesajul dvs către elevi, părinți, colegi. Acum este mesajul lor spre dumneavoastră.

 

You may also like...

1 Comment

  1. Atat eu cat si fiica mea am avut norocul sa fim elevele acestei distinse doamne,careia doresc sa-i multumesc pt.tot ceea ce a facut pentru mine ,pt.fiica mea si pt. toate sutele de cunoscuti,prieteni ,vecini de-a lungul celor 40 de ani de iubire si devotament,de daruire si implicare.Multa sanatate DOAMNA MARIANA PASCU ,va multumesc ca existati……va sarut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *