Dezvoltare personala

Povestea unui gând al Timpului

Priveam prin fereastra închisă zăpada, ningea frumos cu fulgi mari. Aș fi ieșit să fac un om de zăpadă, mi-era dor de copilărie, să mergem împreună la derdeluș, să venim în casă îmbujorați, să bem un ceai fierbinte și să adormim moleșiți de o oboseală dulce. Dar nu am timp, trebuie să corectez câteva lucrări, am un proiect de terminat. Uff!…și rufe de spălat, da… și curățenie… Avea dreptate cine spunea că timpul ar trebui să fie de vânzare, să ne cumpărăm noi câteva ore în plus pe zi.


Unde este copilăria?… oare când s-a terminat? … de ce nu îmi amintesc acum orele de istorie, de geografie, de matematică?… de ce îmi amintesc doar ce acum nu pot face? Mi-e dor să am timp pentru mine, mi-e dor să plec în excursie cu colegii, mi-e dor ca singura grijă să fie o notă mică. Mi-e dor să fiu răcită fără să îmi pese, mi-e dor să fiu în sesiune, mi-e dor să citesc povești. Gata – mi-am propus să citesc un basm pentru copii. Dar nu am timp, trebuie să îmi calc costumul pentru serviciu, trebuie să ud florile, trebuie să pregătesc rapoartele pentru inspecția de mâine.
Aș vrea să fiu un fluture, să pot zbura oriunde fără ca cineva să mă întrebe unde. Aș vrea să mă odihnesc pe o petală colorată, aș vrea să trăiesc doar o zi și să știu asta. Mi-ar trebui soarele pentru a vedea culorile și luna pentru a simți mireasma de trandafiri. Și acum simt un miros de mărgăritar, e de la florile din grădină. Orice ar fi, mă duc să stau puțin în mijlocul lor, foșnetul vântului mă liniștește, îmi dă o stare de alinare. Dar nu am timp, trebuie să gătesc, am rămas în urmă cu treburile din casă, nu am terminat de șters praful.

…și gîndul a împlinit 3 ani.

Mami, ninge!!! Ce frumos se vede! Mergem afară?

Sigur, haide! Ia căciula, pune fularul, pune ghetele. Am luat eu sania! Haideeeee….

Ar trebui să fac curat, sunt jucării peste tot, și proiectul ăla care trebuie predat mâine, aolică…nu am terminat de corectat lucrările! Dar nu am timp – merg să reîntâlnesc copilăria. Sunt cu suflețelul meu scump la derdeluș, îl ador când îl văd îmbujorat. Se bucură de orice fulg, când îi înghite mă întreabă de ce îl ninge în gură 🙂 . Intrăm în casă frânți de oboseală, e o moleșeală dulce… e bucuria de a petrece timp cu copilul meu, e fericirea de a avea timpul doar pentru noi. Reușește să mănânce supa cu ochișorii pe jumătate adormiți, bea un ceai fierbinte și adoame la desene. Merg să îi aduc o păturică și tresar… pe geam se vede urma năsucului cât a privit zăpada din casă. Puteam să îi spun că nu mergem afară? De ce să fi făcut asta? Ce altceva mă bucură mai mult pe lumea asta? Fericirea din glasul lui este putera mea de a zâmbi, este căldura sufletului lui frumos și curat.

 

Doarme de ceva vreme. Ar trebui să calc ceva, poate fac puțină ordine în acte…

Mamii, unde ești? Vrei să pictăm împreună?

Ar trebui să îi spun să picteze singur, am ceva treabă de termianat. Dar nu am timp – merg să îmi bucur copilul, merg să pictez, să așez în culori fericirea de a fi mămică.

Da, haide! Aduc eu cana cu apă, ia tu foile și tati caută acuarelele. Ce vrei să pictăm?
Vreau să pictăm piticii cu Albă ca Zăpada.

E minunat să îi vezi mânuțele pufoase încercând să picteze. Înmoaie pensula în apă, ia culoare și… acum să vezi. E incredibil cum poți vedea adevărul cu ochii de mamă, e de-a dreptul fantastic cum se recreează o poveste prin mintea unui copil. Orice ar desena, e minunat, îi fotografiez picturile de acum. Pentru el…?! Nu, nu, pentru mine! Pentru mai târziu când nu va mai avea timp să se joace cu mine…

 

E primăvară, a sosit de la grădi! Poate stă puțin singur la el în cameră, să termin și eu de șters praful!

Mamiiii, vezi ce frumos e afară? Mergem în parc?

Nu prea era momentul acum, e musai să termin ce am început, dar nu am timp! Merg să culeg cu el flori de mărgăritar!

Sigur, haide! Ia și mingea, poate jucăm un fotbal cu tati!

S-a așezat pe iarbă să caute un trifoi cu 4 foi. Uitasem că l-am învățat asta, a tecut ceva vreme. Un fluture se oprește pe umărul lui. Ce trist că fluturii trăiesc puțin, e păcat că nu se pot bucura de atâta frumusețe. În iarba verde, pare un ghemotoc, e ghemotocul meu de viață. Este alinarea sufletului nostru de părinți, este motivul pentru care zâmbim…

Mami, uite, ți-am cules un trandafir! Unde te gândești? Ai timp să ne jucăm fotbal?
Mă gândesc la tine, mă gândesc ce săracă, rece, pierdută eram până să apari tu în viața noastră.

Da, AM TIMP!

You may also like...

4 Comments

 1. Super! Ma bucur ca am avut timp sa citesc ce ati scris! 🙂

 2. Toate celelalte task-uri… haine spalate si calcate, curatenie, mancare, proiecte pot astepta … insa evolutia cresterii si cunoasterii propiului copil NU. Niciodata nu vom mai avea ocazia sa il vedem cum face primi pasi, cum rosteste primele silabe, cum poceste toate cuvintele …. insa toate celelalte lucruri si proiecte le putem face oricand in viata.

  1. copiiph says:

   Ne trebuie timp pentru ei pentru a construi timpul nostru de maine! Rezultatele se vad peste vreme, acum e momentul sa ne jucam cu ei, sa le prezentam lumea – asa cum le-o aratam noi acum, asa o vor percepe. Daca le impunem agitatie, haos, zapaceala, lipsa de implicare, daca le aratam ca nu avem timp pentru ei – asa vor evolua. Nici ei nu vor avea timp pentru ei, pentru noi, pentru fiecare varsta in parte!

 3. Ioana says:

  Avem timp pentru toate.
  Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
  sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
  sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
  avem timp sa citim si sa scriem,
  sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
  avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
  avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.
  Avem timp pentru ambitii si boli,
  sa invinovatim destinul si amanuntele,
  avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
  avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
  avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
  avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
  avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
  avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
  Avem timp pentru toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *