Editorial

Copiii invata ecologia prin implicare

România trebuie să fie verde. Ce conotații are acest cuvânt, această culoare? Verde e iarba când poartă viața, verde e copacul când îți inspiră primăvara, verde e floarea când trăiește, verde e vârsta când zbori. Verdele – combinația între albastrul rece și rosul cald, este mediatorul dintre cer și pământ, este speranța unui nou început, este mediul natural care transferă calitățile mamei spre pământul dădător de viață. În diverse credințe această culoare reprezintă – emblema Mântuirii, Justiția, Raiul inverzit al iubirilor frumoase, lupta împotriva iritabilității, diminuarea stresului, anihilarea anxietății etc.

ecologie            ecologie 2                ecologie 1
La ce ne gândim prima dată când spunem verde?… natură, deci viață. E la modă acum să spunem suntem susținătorii curentului Eco. Adică?…ecositem, ecologie. Am spus mai sus că verde este vârsta când zbori. Cum ne educăm copiii în spiritul ecologist?


E uimitor să vezi cât de mult și de corect înțeleg copiii. Ei cred că orice li se cuvine, vor și cer jucării crezând că ne putem duce să le luăm oricând, fără să dăm ceva în schimb; văd, cer și li se oferă mâncărica necesară fără să realizeze că ea trebuie cumpărată. Dar, uimitor, spre deosebire de noi, adulții – copiii înțeleg că trebuie să aibă grijă de natură. Cum?! Nu știu să vă răspund, aș minți dacă aș presupune un răspuns corect. Cred, totuși, că simt! Simt viața în ficare floare, simt speranța în fiecare fir de iarbă, văd fumusețea într-un mugure.

Copiii niciodată

 • nu vor arunca pe geam un gunoi
 • nu vor rupe o creangă doar de dragul de a face asta
 • nu vor smulge flori din spațiile protejate
 • nu vor arunca bilețele de hârtie pe jos
 • nu vor scuipa pe stradă
 • nu vor arunca punga de gunoi de la geamul balconului
 • nu vor călca intenționat pe iarba dintr-un scuar
 • nu vor lipi guma pe banca din parc
 • nu vor lăsa gunoiul acolo unde au fost la picnic cu părinții

….decât dacă vor vedea că părinții lor fac asta.

Am mai spus, și o voi repeta – copiii imită cuvinte, acțiuni, gesturi. Vrem să schimbăm ceva și așteptăm să se schimbe de la sine. Da, de la sine se va schimba, dacă noi luăm atitudine. Nu ne costă nimic (asta cu banii am văzut că este lait motiv acum, cât costă să…, dar ce îmi iese dacă…, unde este gratis…). Se numește implicare și înseamnă să arăți că îți pasă.
Copiii noștri acum încep viața, cu ei începe o nouă lume, natura se poate reinventa. Dar, există un mare dar… depinde de noi! Cum? Transformă-te în exemplu, ia drept puncte de reper ce am scris mai sus că nu fac copiii dacă nu văd asta la tine. E tare ușor și scopul e tare frumos. Și explică-i dacă vede astfel de gesturi la alții

 

 • Nu e frumos să arunci hârtia pe geam – natura se supără, plânge.
 • Nu e frumos să rupi crenguța din copac, ea este mâna lui și îl doare.
 • Nu e frumos să rupi florile, mâine nu vor mai fi aici și nu te vei mai bucura de prezența lor.
 • Nu e frumos să calci pe iarbă, moare și nu vor mai crește trandafirii pe care îți place să îi miroși.
 • Nu e frumos să lipești guma pe bancă, alt copil se va așeza și își va strica hăinuțele.

Încercați o dată, de 2, de …10. Nici un efort nu este în zadar, și nouă, natura ne-a dat și ne va da mii de șanse să ne recuperăm. O să fiți uimiți de rezultate, de reacția copilului. Imaginați-vă ochișorii lor calzi, frumoși, luminați privindu-vă, ascultându-vă și înțelegând sfatul vostru de a respecta o regulă elementară de bun simț.

Și noi ne putem schimba, noi, adulții. Dar… dacă ne amuzăm când vedem cum unii aruncă pe geam paharul gol de cafea, dacă râdem când o babuța consideră mai comod să arunce punga de gunoi de la geam, dacă nu reacționăm când cineva în fața noastră lasă (intenționat) să îi scape din mână biletul de autobuz, atunci suntem iremediabili. Pentru copiii noștri educația ecologică acum începe, cu noi ca dirijori principali.

Voi cum încercați să le insuflați copiilor dragostea pentru natură?

Vă las să urmăriți un filmuleț din care putem învăța împreună ce înseamnă implicarea. (Sursa jurnalul.ro)

You may also like...

2 Comments

 1. Cautand pe netul romanesc uite ca am aflat pe saitul dumeavoastra.
  Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si
  va doresc cat mai mult succes!

  1. copiiph says:

   Va multumim pentru interes si pentru apreciere! Exact asta ne dorim, sa ajungem la inimile celor care ne citesc prin calitatea si veridicitatea informatiilor! Va invitam sa ne cititi in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *