Bebelus

Bagaj de bebelus pentru acasa

Să vedem în continuare ce facem cu bebe acasă. În primul rând, trebuie să știți că întrebări precum Cum îi fac băița?, Când cade buricul?, Cum îi fac igiena intimă (în special la băieței e o problemă), Cum știu când plânge de foame/ din cauza colicilor/de durere? De unde mă informez asupra vaccinurilor? etc… sunt normale, fiecare mămică le are. Și ce este și mai important și reconfortant este că fiecare mămică va reuși să găsească singură, din resurse interioare, susținute fiind de informare, răspunsurile. Este adevărat că fiecare copil îți vorbește prin gesturi, prin priviri și îți cere exact ce îi trebuie. Noi trebuie doar să avem disponibilitatea necesară să îi ascultăm pentru a înțelege.
Revenind la subiectul nostru de astăzi, vom adăuga mai jos lista bagajului de acasă, elemente cheie care trebuie să ne aștepte când venim cu bebe.

Pătuțul special pentru cel mic. Acesta poate fi de 2 feluri (cel din lemn sau plastic cu grilaj sau cel îmbrăcat în material textil). Despre avantajele fiecăruia putem discuta mult, o să facem o sinteză – cel din material textil poate fi ușor transportat, nu prezintă pericol de lovire pentru bebeluș, după folosire poate fi depozitat într-un spațiu mic. Pătuțul din lemn are avantajul că oferă copilului un spațiu mai mare de desfășurare, îl putem folosi până la o vârstă mai mare, se curăța mai ușor (îl ștergem cu o soluție de curățare și schimbăm des lenjeria), oferă din timp copilului posibilitatea de a se ridica ținându-se cu mânuțele de barele din dotare, îl putem supraveghea fără să ne ridicăm din pat peste noapte. Este decizia fiecăruia dintre noi – alegerea noastră ține de posibilitatea financiară, de spațiul disponibil, de posibilele deplasări cu bebe etc. Ce este, însă, foarte important – să nu minimalizăm importanța lui. Sunt părinți care spun că l-au folosit ca spațiu de depozitare pentru hăinuțe, copilul nu a vrut să doarmă în el. Noi spunem că totul ține de obișnuință și de perseverență.

Avantaje

 1. • Bebe este obișnuit să doarmă în burtica mamei, doarme mai bine dacă poate atinge cu extremitățile anumite zone (acest lucru îi conferă siguranța din burtică, acolo nu mai avea loc să se rostogolească, dacă lovea din mânuțe sau piciorușe simțea că aparținea unui spațiu intim, doar al lui).
 2. • Copilul are nevoie să se adapteze la mediul exterior (de aceea unii sunt chiar conectați la oxigen ceva timp după naștere, nu trebuie să vă panicați, este doar o măsură prin care e este ajutat să respire aerul nostru). Nu este corect din punct de vedere al igienei, ca un bebeluș să respire de aproape aerul expirat de noi, adulții.
 3. • Părinții au, după ce bebe adoarme, multe treburi de pus la punct (biberoane, hăinuțe de spălat, călcat, ordine, mâncare pentru restul familiei etc) și este bine să putem avea libertatea de mișcare. Dacă dormim cu bebe, trebuie să îl supraveghem în permananență.
 4. • Părinții au nevoie de spațiul și timpul lor de intimitate. În viața lor se produc modificări de ordin hormonal, structural și sentimental. Pentru ca atmosfera din jurul copilului să fie una calmă, de înțelegere, de dragoste – este nevoie ca ambii părinți să se simtă protejați la rândul lor. Mamele au nevoie să simtă că sunt în continuare femei iar tații au nevoie să simtă că și-au păstrat soțiile.

Știu, pare decupat din cartea de psihologie. Dar nu e așa, doar în acele momente de disconfort emoțional, de panică de schimbare, de neputința de a coordona totul – doar atunci veți putea înțelege complet aceste schimbări. Aveți nevoie să simțiți totul ca pe o modificare aducătoare de frumos, de bucurie, de satisfacție, nu aveți nevoie de panică, de disconfort, de teamă de nou.

Produsele de îngrijire

 • Pentru năsuc – ser fiziologic. Este recomandat să puneți câte 1, 2 picături de ser în fiecare nară înainte de a curăța năsucul. Nu vă panicați dacă bebe “fornăie” – căile respiratorii, tractul digestiv etc, nu sunt încă curățate de tot lichidul în care a crescut până acum. Cu timpul veți observa ameliorarea acestor sunete, suspecte la început. Pompiță de curățat – sfat – nu cumpărați pompițele manuale ieftine din silicon. De ce? Pentru că nu le veți folosi niciodată… sau dacă le folosiți, vă puteți păcăli. Nu absorb muculeții, chinuiți bebelușul și puteți crede că ați rezolvat problema, dar imediat îl veți auzi făcând acelelași sunete. Vă recomand 2 variante

a. Pentru bebe mic – pompița electrică, în diverse forme, mărci. Vârfurile se pot steriliza și bateriile se pot înlocui. Nu este inutilă, poate fi păstrată pentru bebe 2, 3… sau pentru prieteni cu bebeluși.

b. Batista bebelușului. O, da, mi-am promis că nu cumpăr niciodată, și evident că am cumpărat! De ce? Pentru că este o minune – este un dispozitiv care se aplică la furtunul de la aspirator. NU SE BAGĂ ASPIRATORUL ÎN NAS!!! Dispozitivul se atașează, automat își fixează viteza de absorbție și în câteva secunde tubulețul este plin (când este răcit, evident) iar tu, ca părinte, îți reproșezi că nu ai făcut operația mai devreme pentru a ajuta copilul să respire corect.
Atenție!!! Toate procedurile se fac după, și numai după ce ai umezit bine de tot năsucul cu ser fiziologic. Atfel, pot apărea leziuni ale vaselor de sânge, firișoare de sânge în muculeți.

 

 • Pentru ochișori – se umezește o compresă sterilă (câte una distinctă pentru fiecare ochișor, nu pentru a face risipă… ci pentru a evita, dacă este o problemă, răspândirea la ochiul curat) și se șterge ochișorul dinspre exterior spre interior. Da, știu, este ciudat… și eu am intrebat de 2 ori, da, dinspre exterior spre interior. De ce? Pentru a aduna mizeria și a o elimina prin zona pe unde se scurg lacrimile.
 •  Pentru fața ca întreg – se umezește o altă compresă sterilă și se sterge fața copilului. Nu toți bebelușii vin acasă cu pielea fină, așa cum se spune. Unii au puncte mici albe, roșii, chiar și negre, da! Operațiunea de curățare se face zilnic, chiar de 2 ori pe zi cu perseverență se vor vedea rezultatele.
 • Pentru guriță – doar dacă vedeți puncte albe pe gingii sau pe limbă, batijonați degetul dvs (în prealabil spălat) cu glicerină boraxată și ștergeți zonele. Un alt mod – mai puțin invaziv pentru bebe – este să puneți câte o picătură de glicerină pe suzetă… este dulce, o va accepta cu plăcere.
 • Pentru urechi – părerile sunt împărțite. Puteți folosi colțul prosopelului de baie pentru a șterge apa care ajunge la baza urechii. Sau puteți folosi bețe de urechi cu opritor, doar așa cum am prezentat într-un articol anterior.
 • Pentru buric – aveți nevoie de alcool sanitar, comprese sterile, o foarfecă și Baneocin pudră. Procedură – se desprinde de buric compresa pe care o are bebe din maternitate. Se șterge zona cu o compresă cu alcool sanitar și se așază pampers-ul pentru a nu incomoda clema care prinde încă buricul. După ce acesta cade de la sine, fără ajutor, se va urma acceași procedură însoțită de aplicarea de baneocin pudră până la vindecarea completă.
 • Pentru unghiuțe – se folosește o unghieră specială pentru copii sau o forfecuță mică cu vârf rotud. Evitați ruperea unghiuțelor, deși sunt moi și operațiunea se face ușor, pot apărea modificări de formă, colțuri în piele. Încercați să nu lăsați bebelușul cu unghiuțele mari, se poate zgâria pe față, corp.
 • Pentru funduleț – șe șterg fundulețul și zona intimă, în mod corespunzător (atenție la fetițe – pentru funduleț: dinspre interior spre exterior) cu șervețele umede. Există și varianta la chiuvetă de fiecare dată, asta ține de alegerea noastră. Apoi șe șterge cu un prosopel moale uscat și după aceea se aplică crema.

Sănătate vă dorim!

You may also like...

3 Comments

 1. Irina says:

  Doamneee, cat de greu mi se pare!!!

  1. copiiph says:

   Ei, deloc! Să vezi cat e de frumos!

 2. Abia astept sa il vad si abia astept sa treaca greul (sa implineasca 1 an, 2 :D) Trece timpul repede… Multumim mult de sfaturi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *