La taifas cu...

Andrei Ghita – am vrut sa renunt cand parintii mei au renuntat la ei

Pe Andrei Ghiță, Andi cum îi spun prietenii, îl recunoști după privire, după pasiunea pentru dans, după energia debordantă de care dă dovadă în orice face. Are 11 ani și 6 luni, dar citind răspunsurile lui ai impresia că vorbești cu un adult.

Andrei Ghita 4

Este un copil talentat, un copil pentru care contează lucruri ca – școala (unde vrea să aibă rezultate foarte bune), dansul – pe care îl definește ca fiind totul, famillia – căreia îi mulțumește pentru susținere.

Ne-am întâlnit cu Andrei într-o pauză din programul lui încărcat și ne-a vorbit puțin despre cine este el acum și despre cum crede el că noi, oamenii mari, putem aduce în sufletul copiilor binele, frumosul, dragostea de copil

 

Ce înseamnă pentru tine dansul?

Dansul pentru mine este totul: trecut, prezent și viitor.


De unde a apărut pasiunea pentru această artă?

Aveam șase ani când la noi la școală s-a organizat o preselecție a Clubului de Dans « Sport dance ». Eu atunci eram înscris la balet la Palatul Copiilor. Mama a căutat un club care să predea dans sportiv în Ploiești și, negăsind, a hotărât să fac balet. Eram foarte neastâmpărat și astfel îmi consumam energia dansând. Când s-a organizat aceea prezentare, am fost împreună cu părinții să vedem despre ce este vorba. Mi-a plăcut foarte mult. Prima dată, mama l-a înscris pe fratele meu, Marian. Eu am insistat și astfel de la balet am trecut la dans sportiv. Am început antrenamentele și după puțin timp am cunoscut-o și pe Bianca, partenera mea. Au început concursurile, primele rezultate și dorința de a fi din ce în ce mai bun. Când s-a desființat clubul “Sport Dance” ne-am înscris la clubul la care sunt și acum “ Alla Dance”.

Cum reușești să împarți pasiunea cu școala?

Școala și pasiunea pentru dans… încerc să le îmbin, jumătate din timpul meu este dedicat școlii și jumătate dansului. Ca să reușesc în ce mi-am propus trebuie să am rezultate foarte bune și la școală și la dans.

Rezultatele de la școală au de suferit din cauza orelor de repetiții?

Nu. Eu sunt în clasa a V-a, la Colegiul Național I. L. Caragiale și primul semestru l-am terminat cu media 9,86. Peste o săptămână voi participa la olimpiada de limba română, apoi la un concurs pentru limba engleză și pe 01.03.2013 la Campionatul Național de Dans Sportiv al României. Îmi doresc rezultate foarte bune la toate.

Cât exersezi în fiecare zi?

Programul meu de fiecare zi este următorul : la ora 7.30 intru la școală până la 12.30. Ajung acasă la ora 13.00, mănânc și mă apuc de lecții. De la ora 18.30 am antrenament până la ora 22.30. Acesta este programul meu când mă antrenez în Ploiești.

De câte ori ai dormit în mașină spre concursuri? De câte ori ai învățat pentru testele de la școală pe bancheta din spate a mașinii?

De multe ori. Concursurile au loc sâmbăta și duminica, iar lunea eu mă duc la școală, așa că lecțiile le mai fac și pe bancheta din spate a mașinii. Sunt zile când trebuie să ajung la Bacău, la București sau Baia Mare pentru antrenament, atunci lecțiile le fac în mașină și de dormit tot acolo…

Poți să ne enumeri câteva dintre premiile obținute?

Da. Locul II la Campionatul Național de Dans Sportiv de anul trecut, Locul I la Cupa României, Locul I la Romanian Open 2012, locul 15 Mondial în Germania Stuttgart. Acestea sunt doar o parte din premiliile obținute, în total am 70 de cupe și 65 de medalii câștigate în trei ani de când fac dans sportiv.

Care este cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru dans?

Nu stiu. Consider că nu am făcut niciun sacrificiu. Când îți place să faci ceva, când faci acel ceva cu pasiune, totul vine de la sine.

Care a fost cel mai emotionant moment?

Cel mai emoționant moment a fost atunci când am luat prima medalie de locul I, atunci când am ridicat cupa deasupra capului, la Slatina Cupa “Fulgi de Nea” în decembrie 2009.

A fost vreodată un momet când ai vrut să renunți?

Da. Atunci când părinții au renunțat la ei pentru mine.

Cine te susține – familia, școala etc? Cum?

Familia mă susține foarte mult material, psihic însoțindu-mă la concursuri prin țară, antrenoarea mea Cristescu Ioana (a doua mamă pentru mine). Când plec în cantonamente, la antrenamente și la concursuri, mă însoțește ajutându-mă atât material cât și psihic. Și nu în ultimul rând, profesorii de la școală, care mă ajută să recuperez materia pierdută când sunt în cantonamente sau la concursuri.

Am văzut câteva filmulețe din concursuri – pari a fi altă persoană! Cum te simți când dansezi?

Când dansez mă simt minunat – muzica intră prin mine și prin dans transmit oamenilor care mă privesc emoția, sentimentele simțite de mine.

Cum ai defini dansul – între muncă și pasiune…

Dansul este totul, nu contează cât muncești pentru a dansa corect, ca să întinzi piciorul sau mâna bine, ca să legi toate figurile care împreună fac un dans.

Ești un copil talentat și muncitor, totul se face cu sacrificiu! Dacă ar trebui să elimni ceva din parcursul tău de până acum, care ar fi acel ceva? (un moment anume, o probemă, un sacrificiu etc…)

Anul trecut am avut două săptămâni pe care eu le elimin din viața mea. Din cauza unei lipse de vitamine, calciu și magneziu, corpul meu a cedat. Într-o singură clipă am uitat tot ce trăisem până atunci, mi-am uitat trecutul, părinții, fratele, partenera. Uitasem chiar și dansul. A fost foarte greu să înțeleg de ce cei doi oameni (părinții mei) care erau lângă mine aveau lacrimi în ochi. Vreau să mulțumesc cu această ocazie doamnei doctor Gherghiceanu care mi-a redat trecutul.

Cui simți că trebuie să mulțumești pentru parcusul tău de până acum?

Vreau să mulțumesc părinților, partenerei mele Bianca Preda care îmi este ca o soră, fără ea eu nu aveam rezultatele de azi, rezultate care sunt și ale ei, părinților ei, tuturor antrenorilor mei printre care domnilor antrenori: Vasile Pihut, Cristescu Ioana, Pascu Dumitru, Valentin Iles, Sandu Rusu etc.

Mai ai timp liber? Cum îl petreci?

Da, mai am și puțin timp liber pe care îl petrec citind o carte, jucându-mă pe PC, uitându-mă la televizor.

Ce este pentru tine mai frumos în viața unui copil?

În viața unui copil, cel mai frumos este atunci când vezi în ochii mamei fericire că ai reușit să spui primul cuvânt, că ai reușit să spui prima poezie, că ai reușit să iei primul 10, primul premiu etc.

Consideri existența unui site dedicat copiilor și părinților prahoveni o poartă deschisă?

Este o poartă deschisă spre un viitor mai frumos, un viitor în care să arătăm că sunt și lucruri minunate, o pată de culoare roz în griul care ne înconjoară.

Cum crezi că noi, oamenii mari, am putea să renunțăm a mai promova durerea, răutatea, viciile și cum am putea să ne jucăm alături de voi?

Oamenii mari ar trebui să priveasca mai mult în ochii unui copil, sau să privească pe fereastra trecutului lor, să privească spre copilăria lor și să facă, pentru copiii de azi, ce îți doreau ei să aibă copii fiind.

Prin ce metode consideri că se pot promova copiii frumoși, muncitori, iubitori de libertatea exprimării prin metodele lor de comunicare?

Îi putem promova făcându-i cunoscuți, apreciindu-i și încurajându-i.

Care este articolul care ți-a plăcut cel mai mult, până acum, de pe site-ul CopiiPH?

Mi-a placut foarte mult articolul despre Grădinița de la Păulești.

Un mesaj pentru site!

Faceți sport, în loc să stați în casă, mai bine veniți într-o sală de dans.

Mulțumim frumos pentru timpul acordat! Îți urăm un parcurs frumos, plin de reușite și satisfacții!
Cu drag, echipa CopiiPH

Andrei Ghita 1 Andrei Ghita 2 Andrei Ghita 3  Andrei si Bianca Andrei Ghita 6

You may also like...

3 Comments

  1. Pe Andrei il cunosc de doi ani si recunosc ca am fost la fel incantata de maturitatea gandirii lui. De cate ori il vad dasand (in realitate) imi dau lacrimile. Ne mandrim cu asemenea copii!

    1. copiiph says:

      Pentru astfel de copii, care muncesc, care lupta, care cred in ceva – pentru ei trebuie sa continuam sa deschidem sufletele spre informare!

  2. VERONICA says:

    Andrei este un exemplu pentru copii prahoveni. Un exemplu de munca si de daruire. Felicitari! Iti doresc mult succes in continuare in tot ceea ce faci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *