La doctor

2013 – Nasterea….un LUX

Să ne aducem aminte de momentul în care ne-am cunoscut bebelușul… frumos, emoționant,relaxant, încărcat de tensiune… dureros, frustrant etc… Din păcate putem folosi cuplete antonimice în funcție de locul unde am născut, personalul spitalului, momentul nașterii. Sistemul medical românesc suferă modificări, schimbări, orice, dar nu modernizări. Să analizăm puțin schimbarea momentului – spitalele private nu vor mai primi bani de la stat prin CNAS

 Care sunt câteva dintre reacțiile oamenilor:

2013 – Nasterea….un LUX…

 1. Foarte bine, așa le trebuie, nenorociții luau bani de la stat și ei aveau taxe enorme!…să lase banii la stat să îi investească în spitalele de stat.
 2. Nu e posibil așa ceva… e nevoie de concurență, e nevoie de teama de a trebui să demonstrezi că ești mai bun pentu a nu pirde clienții… sănătatea este cheia unei civilizații.
 3. Atâta timp cât lucrez în sistemul privat, dar plătesc cotizații enorme la CNAS – am sau nu dreptul să aleg sistemul de sănătate pe care mi-l doresc?

          Părinții, mamele încearcă să reacționeze – O mama care a născut într-un spital de stat îi scrie ministrului Sănătății

 Suntem sau nu oameni…?! Vă împărtășim în cele de mai jos o experiența a unei mămici care… ce a făcut??? A născut!!! Și care a luptat având in suflet pe Dumnezeu și știind că trebuie să iasă victorioasă din lupta cu “oamenii din spital” a VRUT și a reușit!

Am născut la un spital de stat, în București, în 2009… Nici în momentul de față nu mi-am revenit psihic! Înainte de operație dr. ginecolog s-a dus la soțul meu și l-a intrebat la cine sunt banii, soțul liniștind-o că la mine sunt, cu excepția celor pt ea – care erau la el. A venit după mine și mi-a indicat tot personalul – dr. mâna a II-a, dr anestezist, cele 2 asistente care stau lângă tine la operație, anunțându-mă “să te împrietenești cu ele…” Da, nu vi se pare, așa mi-a spus!

Înaintea operației nu mi s-a facut ecografie, nu am fost întrebată kg, înălțime, grupă de sânge… Am rugat dr înainte, dacă se poate să intoducă sonda urinară dupa ce mi se face anestezia și a râs de mine ironic, evident că nu mi-a ascultat rugămintea.

În timpul operației, înainte de a scoate copilul – MI-A TRECUT TOTAL ANESTEZIA PARȚIALĂ… și am început să simt tot….le-am vazut pe cele doua doctorițe că aveau ochii cât cepele, nu găseau copilul, una trăgea de partea dreaptă a operației și cealaltă de partea stângă. Mi-a fost frică să spun că simt… mi-am dat seama că se vor ocupa de mine și nu vor da atenție copilului….apoi am auzit cum strigau să vină șeful de la secția de obstetrică –ginecolgie. Acesta a venit și a reușit să scoată copilul. Nu vă dați seama ce dureri aveam, ele trăgeau în continuare de operație și el căuta copilul. Nu am știut ce să fac, atunci am început să spun Tatăl Nostru și l-am rugat pe Dumnezeu să facă cum crede El că trebuie pentru noi. Când am văzut că au scos bebelușul am stigat “simt tot”. Evident că a crezut că mi se pare și am dat jos picioarele după masa de operație. Atunci s-au alarmat și a început circul. O asistenta țipa “intubați-o!!!!”, doctorița mea urla “stai să îi bag uterul!!!!” Apoi nu mai știu nimic, îmi amintesc că cineva striga “Nu, nu adormi, respiră, respiră, nu uita să respiri!”

M-am trezit în salon, mi-am văzut soțul și am întrebat ce face copilul… am intrebat de 30 de ori, nu mă puteam opri, îmi dădeam seama că zic același lucru, dar nu puteam să mă opresc… plângeam și întrebam ce face copilul. În acest timp o asistentă râdea “Doamna asta e zombi, i-au făcut totală peste parțială (la anestezie se referea). “Altă asistentă era la capul meu și îmi vindea produse Oriflame.  Mă întreba cu culoare vreau rujul…

A doua zi când m-am ridicat i-am dat unei infirmiere… lei să mă ajute să mă ridic și m-a lăsat în picioare lângă pat, sprijinită cu o mână de capul patului și cu una ținându-mă de operație. Am facut hemoragie, îmi curgea sânge în continuu….a plecat și a revenit dupa 1 oră. În acest timp vedeam cum curgea sângele și nu puteam să fac nimic. Mi-am făcut curaj și am mers pe pereți până la baie și m-am spălat singură. Nu vreți să știți ce mi-a făcut când a revenit.
Dupa 2 zile în care dr mea nu a venit să mă vadă, nimeni nu se uita la tine, te întreba “pacienta cui sunteți???” și atât! Într-un final a venit, s-a uitat la operație și mi-a semnat externarea. Am uitat să preciz…în timp ce la terapie intensivă asistentele credeau că mor… dr s-a dus la soțul meu… care i-a înmânat mult râvnitul plic… fără să știe ce e cu mine… i-a spus “e ff bine, e totul ok”. Totul ok însemna că eu am simțit operația pe viu, iar copilul meu avea cefalhematom… ceea ce nu se întâmplă la cezariană.

După câteva comentarii ale altor mămici cititoare, cum că nu s-a cotizat suficient, mămica noastră revine.

Dragele mele, da, am cotizat și eu, nu asta a fost problema:

 1.  …lei unei infirmiere să imi dea paharul cu apa de pe dulap, altfel se făcea că nu aude
 2.  …lei unei asistente să îmi dea o seringă cu lapte supliment (precizez – seringa am dat-o eu că nu aveau) și când mi-a adus bebelușul mi-a râs ironic “să văd cum îl schimbi acum, că o să vomite”
 3. …euro la doctorița care a fugit dupa operație, i-a spus soțului meu că totul e ok în condițiile în care eu auzeam asistentele țipând “dna asta nu se mai trezește!, intubați-o!!!!”
 4. ….lei unei infimiere să îmi facă toaleta, vata o dădeam eu, și apa folosită nu doar că nu era sterilă, era și rece de la chiuvetă “aolică, e cam rece, nu??”
 5. …. lei unei asistente să mă ajute să ma ridic din pat prima dată și m-a lăsat aplecată peste pat, aveam hemoagie și a plecat…a revenit dupa o oră. Între timp eram la baie… m-am târât pe pereți, m-am dus în duș și m-am spălat singură că simțeam că fac hepatită…când m-a găsit în baie a început să urle “puteai să amețești să cazi în duș!”. Păi dacă o mai așteptam o oră, puteam să leșin acolo în pat.
 6.  …lei unei asistente să imi bage antibioticul Cefort în perfuzie, antibiotic pe care mi l-a cumpărat soțul. Te întrebau “aveți antibiotic? … calmante… ” Dacă nu aveai… .puteai să urli de durere… nu se uitau la tine
 7. …. lei unei infirmiere să îmi pună sub mine o aleză cumpărată de soțul meu, așa îmi spusese ea, să aduc, că ele au, dar… ”unele doamne E mai pretențioase și vrea d’astea noi!” Ce însemna “e mai pretențioase” am văzut ulterior la o colegă de salon… o puseseră pe un SAC DE PLASTIC… rece și ud… și fata era ca și mine operată.
 8. …lei anestezistei care a greșit doza…..repet…la 15 minute după ce m-au tăiat mi-a trecut și am început să simt tot… Încercați să vă închipuiți că vă scoate o măsea fără anestezie… mie mi-au scos copilul și simțeam 6 mâini în interorul meu căutându-l.

Ce să mai fi cotizat????????????????????? Poate era o taxa SUPER “atât să dai ca să nu mori!”

Nu e cazul să mai comentăm noi nimic, vă lăsăm pe voi să o faceți, dacă este cazul…
Plătim cotizații, plătim medicii, plătim medicamentele… plătim pentru viață. Suntem sătui de celebrele replici se încearcă…  se caută…  nu sunt fonduri: Vrem să ni se respecte niște drepturi – vrem să auzim am găsit… au fost alocate fonduri pentru…

Nu comentăm decizia domnului ministru, ci doar cerem soluții. Prin această realocare de fonduri, oare vom elimina situații precum

 1. L-am mutat la un spital particular, la stat nu aveau nimic…
 2. Se strâng fonduri pentru un copil care are nevoie de o operație în… Germania, Franța…
 3. Nu l-a operat, asta e… nu am avut să dăm cât a cerut!

Ne poate spune cineva că… da?!

Situația de fapt nu are nicio legătură cu spitalele de stat sau cu cele private. Doctorii oricum primesc aceleași sume – diferența este că la stat le punem noi în plic iar la particular le primesc din salariu, colaborări. Problema este omul, omul în fața căruia te afli, medicul care te tratează ca pe un suflet ce trebuie vindecat sau ca pe un bancomat ce scoate sume!

Articolul de față nu vrea să acuze sau să scuze. Vă rugăm să postați situații din experiența dvs legată de sistemul medical. Ne dorim din tot sufletul să citim de la voi situații despre medici excepționali, despre spitale care dau viață.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *