Editorial

Iubiți-vă copiii și arătați-le asta…!

Copiii simt că sunt iubiți și vor să arate la rândul lor sentimentul. Important este să guști momentul indiferent de suprizele ce pot apărea. Încerc să îl las pe Victor să îmi arate că mă iubește și încerc să nu uit să îi aduc aminte că este sufletul meu. M-a surprins, acum ceva timp, când i-am spus “Te iubesc!”, iar replica lui a fost „Știu!”. Nu a fost un Știu plictisit, ci unul plin de căldură, de emoție, de siguranță. Și el ne arată că ne iubește, vrea ca totul să fie așa cum este obișnuit să simtă – cald, neschimbat!dragoste-parinti

Știu că între 2 și 6 ani copiii percep ordinea ca pe un semn al dragostei. Am citit despre copii care plângeau aparent nejustificat, doar pentru că mama, tatăl sau o bunică mutaseră un anumit obiect în alt loc. Copiii vor ca perna, jucăria, tabloul, sertarul să fie la locul lor…..evident când nu se află în aria lor de joacă. Seara, la somnic, este posibil să observați o stare de neliniște, agitație…până să verificați temperatura copilului, aruncați o privire în cameră – sertarul este închis, perna este la locul ei ??? Sunt semne pe care copilul le percepe ca generatoare de modificare a mediului. Ei vor să știe că totul este la fel, că îi iubiți nemodificând nimic! Victor nu doarme dacă tati nu are lângă el perna albastră – dacă îi spun că este pe sârmă la uscat, cere să o vadă, dacă este acolo unde am spus, acceptă schimbarea. Dacă nu, mă întrebă „Tati pleacă la serviciu…?!”

Copilul acceptă „micamentele” când este bolnăvior, poate chiar să se alinte pentru a câștiga întreaga ta atenție. Observați însă ce se întâmplă dacă sunteți voi bolnavi…își asumă rolul ocrotitor – „Hai, deschide gura să văd dacă ai roșu în gât…..uite, ia o albăstrea (vezi Decasept) și o să treacă”. Din aceste mici intervenții de vindecare – înveți ca părinte. Înveți că lui pastila aceea îi face bine, înveți că lui îi pasă de tine, inveți că pentru el tu ești salvarea care îl alină când nu se simte bine. Înveți și simți că te iubește.

În cel de al doilea an de stat acasă cu Victor, simțeam nevoia de a-mi îndeplini și celelalt roluri în casă. Unul era cel de gospodină – pentru a nu-l neglija în acest timp – l-am implicat. E drept, când dădeam cu aspiratorul, foloseam un pachet de șervețele umede. De ce??? Îl responsabilizam – în timp ce eu îmi faceam treaba, sarcina lui era să șteargă jucăriile cu șervețele umede – era încântat că mă poate ajuta! Mereu zicea „Eu sunt ajutorul tău!”. Obiceiul este și acum unul de care este foarte mândru – dacă vreau să îl liniștesc îi spun „Vrei să facem curățenie?”. Și răspunsul este mereu „Daaa, și eu sunt ajutorul tău!”. Simt că îmi arată că mă iubește, mă iubește pentru că îl iubesc, pentru că nu renunț la el să fac altceva.

Partea cu gătitul a fost și mai interesantă – începusem să învățăm legumele în engleză. În timp ce pregăteam zarzavatul pentru ciorbă venea prin bucătărie și mă întreba “Cum se zice la…..” Acum pe lângă „poteitău” și „tomeitău”….mă ajută la rețete. Pentru a-l face să participe cu drag la treburi, care nu știu cât sunt de interesante pentru el, fiind identice la un interval de 2, 3 zile – gătitul…. mă prefac că uit rețeta și îl implic. Văd cum îi râd ochișorii când îmi spune – ‚Ai uitat? Mai întâi pui cărnița, iei spuma….”. Nu știu cât înțelege ce se întâmplă pe aragaz….dar pot să îmi desfășor treburile casnice în prezența lui și știu că mă iubește prin faptul că îmi răspunde pozitiv.

Toate aceste exemple se adaugă momentelor când se manifestă direct – mă strigă „Îngerașa mea”….”Iubita mea”…., mă pupă pe picioare, pe mâini….De ce ?! pentru că ei, copiii noștri, știu ce este dragostea – este acel ceva care îi face să zâmbească, care le dă viață, care trebuie împărtășit pentru a exista în continuare! Iubiți-vă copiii și arătați-le asta!!!

 

PS – Și voi, dagi mămici cum vă iubiți copiii? Iar, voi, dragi copiii, cum le arătați părinților dragostea voastră? Dacă va aminitiți episoade amuzante, din trecut, le împărtășiți cu noi? ….poate ne pot ajuta!

 

You may also like...

3 Comments

  1. Foarte frumos articol!

  2. Cu ajutorul acestor articole …..veti ajuta orice parinte sa devina un parinte model! NOTA 10:*

  3. Mama tot timpul imi spune ca cea mai fericita zi din viata ei a fost atunci cand m-a nascut p mne…:X, iar eu tot timpul imi arat dragostea fata de ea spunandu-i: Esti cea mai buna mama!:*…mereu imi spune ca atunci cand aude aceste cuvinte inima i se umple de bucurie! Relatia dintre o mama si copilul ei este una cu totul si cu totul speciala…este unica:*!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *