Dezvoltare personala

Idei pentru o mai bună relație cu copilul tău

Chiar dacă experiența mea de mamă nu este una atât de mare, 3 ani…, vreau să vă prezint câțiva pași pe care eu, în calitatea de mai sus amintită sau poate în cea de profesor dirginte, adică de a doua mamă, mi le-am impus. Experiența mi-a demonstrat că modul de lucru, în care calea este cea menționată, este stimulativ pentru cei mici și dă rezultate chiar și în mediul didatic.

  1. Învață să asculți – orice zâmbet, orice suspin, orice lacrimă, orice cuvânt înseamnă ceva. Nu lăsa să treacă neobservat niciun semn din partea copilului tău, nu îl lăsa să simtă că vorbește singur, nu îi permite să se simtă părăsit. 10 IDEI
  2. Joacă-te cu el – implicarea în activitățile copilului este mai importantă decât cumpărarea multiplelor jocuri. Suflețelul simte nevoia să împartă cu tine lumea lui, să compuneți împreună tărâmul de basm în care se simte în siguranță.
  3. Faceți împreună regulile – implicarea este foarte importantă în educarea viitorului adult. Copiii refuză regulile rigide, impuse, ei preferă să participe la formularea lor. Faceți schimbul echitabil – în loc de „Nu ai voie să te urci pe mobilă”,  puteți formula „Regula ta este să îți dau ciocolată după masă, regula mea este să nu te urci pe mobilă! Dacă tu o încalci pe a mea, am și eu voie să o încalc pe a ta!”.
  4. Încercați să oferiți ceea ce cereți – nu vă mințiți copilul, nu ascundeți parte din adevăr. Exemplul oferit copiilor dvs este modul prin care vă vor răspunde așteptărilor ulterioare. Dacă cereți sinceritate și respect – oferiți-le la rândul dvs. Când sunteți obosiți sau supărați, mărturisiți asta cu sinceritate, nu ascundeți sentimente. Copiii vor percepe oboseala dvs ca pe vina lor și se vor comporta ca atare. Dacă trebuie să plecați la o petrecere și ei vor rămâne în grija bunicilor, nu mințiți că plecați la piață. Când veți merge la piață, nu vor mai crede că stați puțin.
  5. Vorbiți cu copilul dvs despre greșelile comise în trecut – copilul nu trebuie să simtă că cereți perfecțiunea, el nu are nevoie să se simtă obligat să pară perfect. Dacă îi vorbiți despre greșelile dvs îi oferiți șansa de a vă simți complicele lui, de a elimina barierele reci care pot apărea.
  6. Păstrați pasul cu tehnologia – este o modalitate de a face parte din lumea lui. Pentru a înțelege de ce îi trebuie un nou telefon sau orice alt gadget, trebuie să știți la ce se folosesc. A ne educa copiii nu înseamnă a-i pregăti pentru lumea de azi, ea nu se va repeta, ci înseamnă a le da libertatea să se pregătească pentru lumea lor, cea de mâine!
  7. Felicitați copiii pentru orice succes – au nevoie să se simtă apreciați. Un simplu Bravo este suficient pentru a le da senzația că sunt apreciați, că li se recunoaște importanța.

 

Copiii cresc pentru noi și noi trăim prin ei, copiii trăiesc pentru noi și

noi ne schimbăm prin și cu ei. Să învățăm să creștem frumos!

You may also like...

1 Comment

  1. Sunteti o mama si o profesoara excelenta…:*! FELICITARI:*!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *